Slik har prisene utviklet seg

Hva har skjedd med prisen til bonden?

Vi i Bondesolidaritet trodde det knapt selv da vi så igjennom egne regnskaper for de siste 25 år, og du kommer sannsynligvis til å klype deg i armen. Men det er sant. Der prisene på enkelte av våre viktigste produkter har steget 300 % i butikken, har vi fått 30 % mer betalt. Der andre produkter har økt med 100 %, er vi blitt avspist med 10 %. Eksemplene du ser her er hentet fra regnskapene til gården Sødal Søndre på Røros.

Prisutvikling kjøtt

Prisutvikling kjøtt 1985 2010

 

Prisutvikling melk og mathvete

Prisutvikling melk mathvete

Samtidig har kostnadene våre steget like kraftig som prisnivået i Norge for øvrig. Diesel som vi er helt avhengige av, har steget med nesten 200 %. Kostnadene til veterinær er nesten firedoblet. Det vi kjøper blir stadig dyrere, mens det vi selger står nesten på stedet hvil.

Kostnadsutvikling

Kostnadsutvikling

Bøndene vil ha en inntekt vi kan leve av, uten å måtte kjøre brøytebil om natta, eller annet arbeid som ikke har noe med næringen å gjøre i tillegg for å få en normal årslønn. Tilskudd og støtteordninger er vel og bra, men rettferdig betaling for produksjon er nøkkelen hvis vi skal snu dagens katastrofale utvikling. Det er flere grunner til at rettferdig betaling er løsningen:

  • Det stimulerer til økt matproduksjon, som nasjonen trenger (i dag går produksjonen av kjøtt,
    melk, korn og andre produkter ned i Norge) De siste tallene forteller om en selvforsyningsgrad under 40%.
  • Det belønner driftighet og kvalitet
  • Det er enkelt for forbrukeren å forstå hvor pengene blir brukt
  • Det gjør at nye generasjoner med ambisjoner får lyst til å overta og drive gårdene videre
  • Det sikrer at bøndene investerer og utvikler slik at vi får en enda mer effektiv og høykvalitets
    produksjon
  • Det øker selvforsyningsgraden og gjør oss mindre sårbare for endringer internasjonalt